Color Heart Mencari Kesempurnaan

oleh Rahmat Mohd Did
1.2K bacaan

Color Heart dari kiri: Fid, Megat, Piko dan Yol.

Kita baru sahaja memasuki bulan kedua tahun 2021 dan masih lagi bertarung dengan pandemik Covid-19 yang menggugat kelangsungan hidup banyak pihak termasuk pemuzik di Malaysia. Walau bagaimanapun, ia sama sekali tidak mematahkan semangat mereka untuk terus berkarya dan ini dibuktikan melalui pelbagai rilisan yang hadir menghiburkan penikmat muzik tempatan setakat ini.

Pada 14 Februari 2021, kugiran rock Color Heart hadir dengan single kedua mereka, Segalanya setelah kali pertama memperkenalkan diri dengan Tidak Peduli pada Januari tahun lepas.

Dianggotai oleh Fid (vokal), Piko (gitar), Megat (bass) dan Yol (dram), Color Heart mencuba sesuatu yang baharu melalui Segalanya dengan meninggalkan elemen heavy rock dan nu metal dalam trek sebelum ini ke arah lebih melankolik dan pop.

Menurut mereka, Segalanya telah ditulis sejak 2016 oleh Fid dan diperkemaskan pada tahun 2020 secara bersama dan mula memasuki Studio 21:05 untuk rakaman pada bulan Oktober 2020 dan Piko sendiri mengambil tanggungjawab sebagai produser.

Ditanya tentang makna di sebalik lirik, mereka menjelaskan bahawa ia adalah tentang perjalanan mencari sebuah kesempurnaan.

Segalanya mengisahkan tentang manusia yang sentiasa mencari kesempurnaan dan ingin memiliki segalanya dalam kehidupan. Sempurna bagi penulis adalah tidak wujud, kerana ia bermakna tiada kelemahan atau tanpa cacat cela. Segala apa yang ada di dunia ini sememangnya ada kekurangan dan kelemahan. Hanya tuhan yang satu sahaja yang maha sempurna dan mempunyai segalanya.”

Melalui kedua-dua rilisan Color Heart setakat ini, penulis jadi tidak sabar menanti material mereka yang seterusnya. Variasi genre, kematangan susunan lagu, penulisan lirik yang bermakna dan kewibawaan instrumental setiap anggotanya adalah testamen sebuah band rock moden yang wajar dicontohi. Oh ya, tidak pelik jika sedikit masa lagi Segalanya bakal menghiasi slot-slot drama swasta sebagai runutbunyi kerana formula lagu ini sangat mudah dihadam sesiapa pun.

Penulis mengharapkan yang terbaik buat Color Heart dan semoga berjaya menambat hati lebih ramai pendengar di masa hadapan.

Dengarkan juga single debut Color Heart – Tidak Peduli (27/01/2020):

Ikuti Color Heart di:

Facebook

Instagram

Twitter

YouTube

Segalanya boleh di-strim di platform-platform berikut:

Spotify

Deezer

iTunes

Joox

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅