SUAV Tampil Dengan Jenama Elektro Pop Rock Yang Tersendiri

oleh Music Addicts Malaysia
1.2K bacaan

Sofistikated dan lembut, begitulah SUAV yang dianggotai tiga anak muda iaitu Adam Imanullah  Izzuddin (vokal, gitar, rap), Muhammad Akif Taqiuzaman bin Norzam, (vokal, gitar dan  piano) serta Mohamad Ariff Mohamad Salleh Aludin (bass) mendefinisikan kugiran mereka.

Membawa falsafah muzik bercampur Pop, Hip-hop, Elektronik dan Rock, SUAV muncul  dengan single perdana yang diberi judul Raja Di Sini. 

Naskah ini menceritakan tentang seorang yang bertahan dan telah berjaya  berada di kedudukan sekarang selepas melalui badai serta sepak terajang kehidupan.

Dirakamkan di Rumie Music Lab (RML), Raja Di Sini mendapat sentuhan daripada barisan  karyawan dan legenda termasuk komposer dan penerbit terkenal iaitu Aidit Alfian  (penerbit), Alfa Booty (penolong penerbit), Rumie Booty (jururakam bunyi dan juruadun) serta  Retno Junaidi selaku pengendali studio.

“Demo lagu ini telah dirakam beberapa tahun lalu and ia mempunyai susunan muzik yang  sangat berbeza dari segi vibe dan lirik. Lagu ini dipilih untuk menjadi lagu perdana kami  dengan nafas yang baharu dan susunan muzik yang agak berbeza dari ‘pop rock band’ di  Malaysia.

 

“Asal usul lagu ini sebenarnya apabila abang Aidit Alfian (penerbit kami) dilamar oleh  sebuah projek indie yang meminta lagu runut bunyi filem Gantung The Movie yang akan  disiarkan secara strim antarabangsa.

Filem ini adalah hasil tulisan novel Gantung 1 dan Gantung 2 oleh Nadia Khan, yang telah  diadaptasi menjadi TV series Gantung The Series di ASTRO dan sebuah lagi TV  strimIndonesia, dengan barisan pelakon yang sangat mantap seperti Ikmal Amry, Hafreez  Adam, Randy Pangalila, Brandon Salim, Mentari De Marelle dan Gita Sucia. Namun begitu,  penggambaran ter’gantung’ seketika sewaktu PKP 2 tahun dan kesibukan jadual para  pelakon,” terang Adam tentang asal usul lagu ini.

 

“Selepas melalui proses rakaman lagu Raja Di Sini ini, lagu dan video, SUAV sangat berpuas  hati dengan apa yang telah dihasilkan.

 

“Kami ingin mengucapkan terima kasih di atas bimbingan Aidit Alfian dan juga pengarah  muzik video, Nabil Imran dari Mahakarya studios.

 

“Kami berharap pendengar-pendengar dapat menghayati ‘pengalaman’ sebenar dalam lagu  ini melalui muzik videonya selain berharap lagu ini menjadi sebahagian daripada perjalanan  hidup anda,” ujar Akif pula.

 

“Syukur Alhamdulillah, kami ingin mengucapkan setinggi-tinggi TERIMA KASIH kepada  Kementerian Komunikasi dan Multimedia kerana menjadi penaja muzik video kami dan  kepada Cendana kerana menjayakan penerbitan rakaman lagu kami,” tambah SUAV.

Sementara itu, selaku penerbit Aidit Alfian mengaku tidak sukar menjalin kerjasama dengan  SUAV yang disifatkan sebagai memiliki banyak potensi.

Tiga anak muda dengan masing masing berusia 24 tahun ini bukan sahaja berbakat dalam  bidang instrumen, tetapi mampu menulis lagu dan menjadi komposer yang baik.

“Selain memberi kerjasama, mereka juga sangat mudah diajar. Potensi ataupun bakat SUAV selain dari bermain gitar dan menyanyi, sebenarnnya adalah dalam penulisan lagu dan lirik  (songwriting).

 

“Kekuatan mereka apabila mereka kerja bersama, bermaksud mereka bagus bersama  dengan tanpa seorang ‘bintang’ dalam satu kumpulan.

 

“Sebagai komposer dan penulis lagu, saya sangat menggalakkan mereka untuk terus  berkarya dan menulis lagu, kerana sememangnya mereka mempunyai bakat yang  semulajadi dan kesungguhan untuk terus maju,” ujar Aidit Alfian.

Kini SUAV siap menempuh ‘badai’ dunia muzik sebenar setelah pertama kali ditubuhkan  pada tahun 2015.

“Kami ingin mencipta lagu-lagu yang mampu menyentuh setiap kerumitan perasaan  seseorang itu sebagai mana kami merasai,” kata Ariff pula.

Selain Raja Di Sini, SUAV sudah merencana untuk meluncurkan single kedua mereka  berjudul Sunflower dalam masa terdekat. Single tersebut juga menerima sentuhan  kerjasama dari Alfa Booty.

ikuti SUAV di:

Instagram

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅