Antem Punk Rock Untuk Barisan Hadapan

oleh Rahmat Mohd Did
1.6K bacaan

Perjuangan melawan pandemik Covid-19 masih belum berakhir. Pelbagai usaha telah dilakukan oleh kerajaan termasuk yang terkini, Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, yang menyasar untuk memberikan imunisasi secara percuma kepada rakyat, dimulakan dengan petugas barisan hadapan yang bertungkus-lumus berjuang sejak tahun lepas.

Gitaris band punk rock 199X, Raja merasakan perlunya sebuah antem untuk mendepani ujian ini dan telah mendedikasi sebuah lagu berjudul Fight yang diharap dapat mengiringi dan memberi semangat kebersamaan antara rakyat, petugas barisan hadapan dan kerajaan untuk sama-sama memulihkan kembali dunia seperti sebelum-sebelum ini.

Menurut Raja, memandangkan 199X kini dalam hiatus, beliau mengambil keputusan bergerak secara solo dan Fight menjadi single pemula untuk projek ini.

Lagu yang diterbitkan di bawah label Pawerkord Merch ini adalah sebuah naskah yang baik walaupun kualiti bunyinya tidaklah sehebat produk-produk lain yang dihasilkan dengan modal besar. Bahagian paling menarik bagi penulis adalah solo arpeggio epik di pertengahan lagu. Meleleh!

Sudah agak jarang sebenarnya kita dengar lagu-lagu mengenai Covid-19 sekarang, tidak seperti tahun lepas yang lebih meriah. Tahniah kepada Raja kerana tidak melupakan perjuangan ini. Kini, kita semua adalah pejuang barisan hadapan!

Ikuti Raja 199X di:

Instagram

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅