Joe Flizzow Bagi Mesej Tahun Baru

oleh Mohd Aqil Aiman
1.8K bacaan

“Ramai yang kata MK terlalu muda untuk berkolaborasi dengan Joe Flizzow tapi kalau dah rezeki dia, kenapa kita nak bising, kan? Teruskan melangkah, masa kita akan tiba.”- Penulis

CIAO mengingatkan kita kepada sifat seorang raja. Kepintaran dan karisma yang sama adalah darah dan baja hip-hop. Tetapi seseorang yang mahir dan sentiasa peka dengan perkembangan semasa, dia akan dapat mempertingkatkan hasil kerjanya.

Diiringi rentak ciptaan ALYPH yang berdegup rancak, gelap tetapi sedap didengar disertai alunan puisi dari Joe amat memukau dan hebat.

“Selamat petang kepada yang datang / No syarahan ini cuma hanya pesanan / Ucapan pengerusi kejohanan / Latihan buku teks ku sekolahkan”, adalah kata pembuka lagu ini, yang tidak hanya mendahului kekuatan autoritatif kata-kata Joe tetapi satu fakta bahawa pengalaman ini akan menjadi sangat berbeza berbanding apa yang biasa anda lalui.

“Seperti haiku, saya ingin menyampaikan sebanyak yang mungkin dengan mengatakan paling sedikit yang mungkin.”

Joe menjelaskan tentang pendekatannya terhadap lirik CIAO. Dan kekuatan diksi yang menghiasi keseluruhan lagu menjayakan misi tersebut. Peristiwa penting  yang sewajarnya diketahui disampaikan dengan kata-kata yang pasti tidak akan dilupakan:

“Buku sejarah tebal sekarang / Kita yang karang, menang perang”. Sejarah diceritakan oleh pemenang, dan ketika buku-buku itu menebal dengan kisah mereka, demikian juga dengan keteguhan semangat dan kekuatan tekad mereka. Hadiah terbesar Joe dalam lagu ini adalah dia mencipta kemenangan – apa jua bentuk kemenangan atas segala jenis kesulitan – yang sangat bermakna. Dalam dunianya, kita harus sentiasa berfikiran jauh ke hadapan. Dan ketika kita berasa gembira meninggalkan tahun 2020, begitu juga kita harus menyambut kedatangan tahun 2021 dengan semangat yang tinggi: “Tas zass ciao ciao ciao”.

Dengan adanya MK dan Jay Park menjadikan CIAO sebagai pertemuan antara minda-minda hip-hop yang hebat, memberi penghormatan kepada beberapa artis rap terbaik dan terkenal. Seperti yang dikatakan oleh Joe, “Lagu ini sudah bagus tetapi bagaimana untuk kita menambah kepanasan?” Dengan cara masing-masing, MK dan Jay Park memarakkan api dengan mudah, dan menyambut seruan Joe. Jay Park, khususnya, menjelaskan hal ini dengan jelas: “Joe Flizz, tell the kids / We turn passion into a biz.” (Joe Flizz beritahu anak-anak) / Kami mengubah minat menjadi perniagaan).

Ketika Lamborghini berderu sambil diapit oleh beberapa model terkenal di Malaysia, Joe, MK dan Jay Park menggegarkan dunia dengan cara angkuh kosmik mereka. Lagu yang luar biasa memerlukan video yang luar biasa – dan inilah dia. Tahap penyuntingan hebat yang merangkumi setiap perincian.

“Kita perlukan lagu antem untuk kehidupan seharian kita, ia sudah lama tidak kita miliki. This is the one.”

Jika anda Joe Flizzow, setiap lagu adalah manifesto, totem kepada monumen.

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅