Parallax – Pengejek Terakhir Sebelum Transcend

Crazy Grizzly Luncur Single Parallax Menampilkan Riko Agus

oleh Aniq Ammar Ekhwan
215 bacaan

Kugiran Modern Metalcore, Crazy Grizzly baru sahaja melancarkan single ketiga ‘Parallax’ menampilkan Riko Agus seterusnya membuat pengumuman rasmi di Instagram berkenaan album studio keempat mereka iaitu ‘Transcend’.

Unit dari Johor Bahru ini semakin ganas dan rakus dalam memastikan mereka dikenali ramai di serata Malaysia meskipun agak sukar untuk mereka menembusi pasaran dek kerana bukan kugiran dari Kuala Lumpur. Namun mereka membuktikan segalanya salah apabila pada tahun ini mereka telah menyertai Sekumpulan Orang Gila Revelation Tour di Ipoh, Johor, Kedah, Selangor, dan Melaka.

Dikompos oleh Mustika Sari dan lagunya dari Crazy Grizzly, lirik lagu “Parallax” menceritakan tentang kekeliruan dan salah faham yang mengaburkan pandangan seseorang, menyebabkan rasa putus asa dan perasaan bencana yang bakal berlaku.

Konsep parallax digunakan sebagai metafora untuk menunjukkan perubahan perspektif yang membuat segala sesuatu kelihatan berbeza dan mengganggu fikiran dan hasilnya produk ini menggambarkan perjuangan untuk melepaskan diri dari perasaan negatif dan kesan kemusnahan yang diakibatkan oleh perspektif yang terdistorsi.

Kehadiran Riko Agus dalam single ini memberikan sesuatu yang agak berbeza dimana kita boleh lihat 2 elemen kasar namun cukup kuat memberi kesan mendalam pada setiap bait lirik.

“Album kali ini menampilkan sesuatu yang berbeza. Tergiversate sebelum ini kita lebih kepada memperkenalkan diri namun kali ini kita boleh dikatakan semakin matang dari pelbagai sudut bukan sahaja dari muzik namun dari lirik juga. Sedikit pengejek, album ini bakal menampilkan beberapa vokalis dari Indonesia dan setakat ini kita baru melancarkan Aspersion menampilkan Bella dari Bearfours. Kami mengharapkan album ini bakal menjadi kayu ukur baru dalam muzik metal dan dapat menyampaikan mesej kepada setiap individu. -Yen-”

Sehubungan dengan itu, Crazy Grizzly juga bakal meluncur acara pelancaran album ‘Transcend’ dan bakal disertai oleh 8 kugiran metal yang lain pada 22 Jun 2024 bertempat di Panggung Asia. Jangan lupa dapatkan tiket dan semestinya Metal belum mati cuma menunggu matahari terbit.

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅