Pesan Umar Akmal Buat Semua

oleh Mohd Aqil Aiman
2K bacaan

Umar Akmal merupakan seorang penulis lagu dan penyanyi alternatif pop folk yang mengangkat lagu-lagu berkenaan liku kehidupan seharian dan tangis tawa dalam kehidupan mendewasa selain menekankan tema-tema putus asa dan harapan serta perkara yang menjadikan seseorang itu manusia.

Buat Kau Yang Bakal Pergi merupakan single pertama dari EP debut yang akan dikeluarkan tidak lama lagi.“ – Umar Akmal

Lagu ini telah dirilis pada 4 April 2021 di saluran YouTube Umar Akmal. Ia merupakan sebuah naskah yang minimalis dan ditulis dengan bait-bait kontemplatif dan reflektif apabila didengari. Lirik lagunya pula adalah madah terbuka kepada individu yang bakal pergi, terpulang kepada pendengar untuk menginterpretasi konteksnya.

Pada pandangan penulis, lagu ini sesuai benar dijadikan OST mana-mana filem atau drama tempatan kerana ia mempunyai keunikan yang tersendiri serta mengandungi cetusan emosi yang sangat dekat kepada manusia-manusia yang merasa kehilangan.

“Buat kau yang bakal pergi,

Dengarkanlah lagu ini,

Mungkin esok tiada lagi,

Permata untuk dilindungi.“

Lirik yang digunakan pada saat-saat terawal lagu ini dimainkan membuatkan penulis sebagai pendengar mahu mengulang putar lagu ini berkali-kali. Terasa sangat hipnotik dan syahdu.

Jika kita lihat video muziknya pula, ia sangat minimalis. Hanya ada satu shot dan seorang watak kanak-kanak sedang mencabut rumput sehingga habis. Mungkin ada maksud tersirat yang mahu disampaikan oleh Umar, hanya dia yang tahu. Mungkin juga Umar mahu kita sentiasa positif dan mengerti bahawa hidup hanya sekali dan kita harus manfaatkannya.

Buat Kau Yang Bakal Pergi adalah sebuah trek yang sangat baik dan membuatkan penulis tertunggu-tunggu apa pula resipi dan rempah ratus yang akan disajikan oleh beliau selepas ini.

Syabas diucapkan kepada Umar Akmal dan semoga proses pelancaran EP debut beliau berjalan lancar. Selamat maju jaya!

Ikuti Umar Akmal di:

Instagram

Twitter

YouTube

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅