Pop Bunkface yang Tak Didendang

oleh Esa Zuan
1.8K bacaan

Awal tahun 2019, Bunkface melancarkan sebuah album berjudul POP yang mengambil sela masa 5 tahun dari rilisan album studio terakhir mereka. POP yang mengandungi 4 lagu Bahasa Melayu dan 4 lagu inggeris menampilkan kelainan dari rilisan sebelumnya.

Gabungan muka baharu dan lama seperti Caprice, Shila Amzah, Datuk Jeffrydin turut ditampilkan dalam album tersebut. POP juga mengeluarkan boxset edisi terhad dan dilancarkan menerusi pelbagai gedung-gedung digital.

 

Radas-radas punk rock dipecahkan dan hanya meninggalkan sebuah kelalang berlabel pop serta gas-gas elekronik sebagai penambah rencah. Lantas menghasilkan transisi bunyi yang ketara dari Bunkface yang terdahulu. Eksperimen yang dianggap paling berani ini berhasil dengan tindakbalas yang kurang memuaskan dari aspek penjualan mahupun siar udara radio. Jelas didapati bahawa kayu uji gagal menghasilkan bunyi ‘pop.’

Artis seperti Coldplay, Yuna, Hujan dan banyak lagi pernah menghasilkan wadah yang berbeza pada material mereka. Butterfingers sendiri mengakui mereka mempunyai pecahan puak peminat dari era grunge tepu dan pasca-Malayneum. Berbalik pada niat pemuzik itu sendiri, sama ada mahu mengejar pendengar ataupun jelajah ke semua pelusuk bunyi.

Umum tahu, karektor Sam di atas pentas yang energetik dan gemar mengajak peminat ber-singalong bisa merenjat adrenalin hadirin-hadirat yang hadir. Mungkin sebab itu, set dari POP kurang mendapat tempat pada persembahan mereka. Bunkers kelihatan lebih terkinja dengan set Phobia Phoney dan Malam Ini Kita Punya yang lebih menjanjikan persembahan dua hala.

Bunkface kemudiannya mengembalikan muzik teras mereka pada single terbaharu, Suara yang dilancarkan pada September 2019. Peminat kembali menarik nafas lega selepas terlancarnya di YouTube dan mengucap selamat kembali kepada Bunkface yang mereka kenal.

Muzik perlukan pendengar dan pendengar memerlukan muzik. Jadi, tidak kira siapa anda sama ada pemuzik mahupun peminat, sama-samalah mencari titik keserasian.

Dengarkan POP di Spotify.

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅