ANGQASA Hadiah ‘Prana’ Buat Alam Semulajadi

oleh Anome
2.1K bacaan

Setelah meluncur sebuah split-EP yang berjudul Janat//Narak bersama Sanggarliris pada 22 Februari yang lalu, pemain gitar ambien serta penerbit post-rock yang berpangkalan di Kuala Lumpur, ANGQASA kembali dengan sebuah single instrumental terbaru berjudul Prana yang telah dilancarkan pada 22 Mac 2022 dengan jangka masa selama 4 min 57 saat di saluran Spotify rasmi ANGQASA diikuti video muzik (MV) di YouTube pada 1 April 2022.

Menurut ANGQASA, Prana merupakan sebuah penerokaan bunyi alam semula jadi yang halus menggunakan skap bunyi pensintesis yang meniru bunyi ombak lautan dengan melodi gitar tenang yang dibina dengan skala Pelog Jawa yang biasa digunakan dalam Gamelan. Cerita di sebalik karya ini telah diilhamkan oleh tanda-tanda alam semulajadi yang semakin berkembang menuntut semula tanah daripada penceroboh-Nya, iaitu kita sendiri sebagai manusia.

Sedikit pengenalan ringkas mengenai ANGQASA. ANGQASA merupakan sebuah alter-ego bagi Alvin Seah yang merupakan seorang komposer, penerbit serta pemain instrumen pelbagai. Menurut Alvin, ANGQASA merupakan sebuah projek solo ambient dan postrock beliau dalam mencipta sebuah gabungan bunyi kosmik yang berlatarkan neo nusantara bersama elemen digital elektronik.

Kita sudah mengenali secara ringkas akan susuk yang selama ini berada di belakang nama ANGQASA, sekarang mari kita selusur sedikit wawancara bersama beliau:-

Tahniah Alvin di atas keluaran single Prana, bagi yang mengenali Alvin Seah pastinya tahu bahawa anda sudah lama tidak mengeluarkan apa-apa karya, lebih fokus pada kerjaya sebagai seorang komposer dan penerbit. Apa yang membuatkan anda memilih untuk kembali sebagai seorang pemuzik di bahagian hadapan?

“Saya meninggalkan band sebelum ini dan melepaskan muzik untuk fokus pada kerjaya saya sebagai artis kesan visual lebih 15 tahun lalu. Pandemik Covid-19 yang membuka portal untuk mengakses semula rasa lapar saya untuk menghasilkan muzik. Prana ialah salah satu daripada beberapa lagu pertama yang saya tulis semasa PKP dan saya tidak pasti apa yang perlu dilakukan dengannya.”

Seperti yang kita tahu, Alvin Seah gemar mengambil pendekatan secara sempurna serta memberikan perhatian yang teliti terhadap perincian, apa yang membuatkan and mengambil masa yang agak lama untuk akhirnya mengeluarkan lagu ini?

“Akhirnya saya sedar lagu ini tidak sempurna dan tidak mengapa kerana ia berkisarkan alam semula jadi yang secara semula jadinya belum sempurna lagi seimbang di alam semesta. Sejak topik-topik yang membimbangkan seperti perubahan iklim, Covid-19 dan bencana banjir Malaysia telah menjadi berita arus perdana, saya mula menyedari bahawa ini adalah kesan yang saling berkaitan yang disebabkan oleh manusia yang terlalu banyak penduduk dan terlalu membangunkan planet ini. Kita mungkin merupakan bentuk kehidupan yang paling maju dan bijak di planet ini tetapi Alam Semulajadi sentiasa mempunyai caranya untuk meletakkan kita kembali di tempat kita.”

ANGQASA turut mengumumkan pelancaran video muzik Prana yang dilancarkan pada 1 April 2022 di saluran Youtube rasmi ANGQASA. Menurut beliau, MV tersebut dikeluarkan sebagai tafsiran visual inspirasi di sebalik lagu itu.

Dengarkan Prana di pelbagai platform penstriman muzik seperti Spotify, Apple Music, Youtube Music, Deezer dan lain-lain. Ikuti juga saluran media sosial rasmi Instagram ANGQASA untuk maklumat terkini karya beliau.

Prana

Instagram

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅