Gerhana Skacinta Sindir Senario Masa Kini Dalam MV Single Terbaru?

oleh Mohd Asyraf Firdaus
1.9K bacaan

“Wahai penyamun semua! Malam ini kita kerja overtime!!”

Berikut merupakan petikan dalam filem seniman tanah air terkenal Allahyarham P. Ramlee yang berjudul Ali Baba Bujang Lapok. Dek kerana video yang tular di laman sosial dengan persembahan busking Gerhana Skacinta di atas bas KL Hop On Hop Off yang meronda metropolitan Kuala Lumpur pada Hari Wilayah tahun lepas, mereka mengekalkan momentum dengan mengambil keputusan untuk merakamkan lagu tersebut secara rasmi sekaligus meluncur sebuah video muzik (MV) bagi single terbaru ini.

Pada sesi temubual khas MAMY bersama Edy J. Herwan selaku vokalis/ gitaris GSC, beliau menyatakan sangat berminat dengan lagu Ali Baba ini kerana sinonim dengan senario zaman sekarang. Dapat dilihat dunia hari ini penuh dengan kegiatan scammer di merata tempat yang suka mengambil kesempatan. Ini baru soal scammer belum lagi ‘penyamun tarbus moden’ yang wujud di depan mata tetapi tetap ramai yang pura-pura tak nampak.

Berdasarkan pengamatan penulis, lagu ini diadun dan dipersembahkan dengan baik kerana seperti kita tahu muzik ska mengandungi instrumen seperti saksofon dan trompet yang memberi lebih warna kepada susunan lagu dan juga bukan kebiasaan yang dimainkan oleh kebanyakan band lain. Pendek kata, memang berbeza dan terbaik!

Adegan dalam muzik video juga menarik kerana Edy menunggang basikal yang hampir sama seperti dalam filem Ali Baba. Ini membuatkan penulis teringat “binatang apa yang cip tunggang tu??”. Unsur humor juga berjaya membuatkan penulis tidak kering gusi kerana subtitle yang diletakkan sedikit sebanyak umpama dilakon semula seperti dalam filem sebenar dan sememangnya kelakar! Ayuh penyamun semua kita kasi tonton biar trending video ini!

Anda boleh merujuk pautan untuk menonton video yang pernah tular di bawah:

Ikuti Gerhana Skacinta di:

Instagram

Facebook

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅