Iklim Kembali Dengan Penyanyi Baharu, Lancar Single “Mawar Kasturi”

oleh Rahmat Mohd Did
2K bacaan

 

Bak kata pepatah, ‘patah tumbuh, hilang berganti.’ Setelah kali terakhir menerbitkan album Bunga Emas pada tahun 2003 bersama arwah Saleem, Iklim membuat kemunculan semula dengan penyanyi baharu, Azmani melalui single Mawar Kasturi.

Band rock legenda yang popular dengan lagu-lagu hits seperti Suci Dalam Debu dan Bukan Aku Tak Cinta ini kini dibarisi oleh majoriti anggota asal termasuk Umarul (gitar), Mohalim (bass), Kama (drum), Huzali (keyboard) dan Azmani, yang pernah menganggotai kumpulan Positif dan Kulit suatu ketika dahulu.

Diterbitkan bersama oleh MVM Music & MAP Muzik, single Mawar Kasturi dirakam di Rumi Music Lab (RML) dan menjalani proses mastering di Nashville Studio, Texas. Tidak hairanlah mengapa kualiti bunyinya sangat mengagumkan! Semua bahagian kedengaran sangat jelas dan seimbang serta besar!

Lagu ini dicipta sepenuhnya oleh Mohalim dan liriknya ditulis bersama oleh A. Rahman Afandi, Mohalim dan Umarul. Video muzik yang melatari pula jelas adalah sebuah penghargaan kepada arwah Saleem yang telah meninggalkan kita semua pada 14 Oktober 2018 lalu serta transisi bagaimana mereka mencari pengganti penyanyi bersuara emas tersebut.

Agak mengejutkan kerana penerimaan peminat-peminat Iklim terhadap Azmani adalah sangat positif. Tiada kata-kata nista dan perbandingan dibuat antara beliau dan arwah Saleem. Bukan tanggungjawab mudah untuk menggalas peranan besar tersebut, namun sekalian alam bagai memberi ‘restu’ kepada beliau untuk meneruskan legasi Iklim. Di akhir video muzik, dapat dilihat juga kemunculan khas Syafiq Farhain yang tersenyum bangga melihat IKLIM 2020.

Apa pula kata kalian? Mampukah Iklim 2020 dan single Mawar Berduri mengembalikan kegemilangan Iklim seperti di era 90an dahulu?

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅