Salammusik Seru Hentikan Kitaran Keganasan Israel-Palestin

oleh Rahmat Mohd Did
1.2K bacaan

Salammusik menggunakan kreativiti mereka untuk memberi kesan positif terhadap situasi semasa melalui Kuasa.

Baru sahaja meluncur single Galaksi Rindu hujung bulan lepas, Salammusik kembali dengan single baharu tanda solidariti kepada rakyat Palestin yang menderita akibat kekejaman Israel.

Punca keganasan yang sama selama beberapa dekad: kesan dari konflik yang tidak dapat diselesaikan antara Israel dan Palestin. Lebih dari satu abad mereka berjuang untuk tanah antara Laut Mediterranean dan Sungai Jordan.

“Selagi konflik ini tidak dapat diselesaikan, ia akan berlaku berulang kali. Kita harus menyatukan para pemimpin dan mengembalikan pihak-pihak ke meja rundingan. Penggunaan kekuatan hanya menimbulkan lebih banyak kebencian,” tegas Salammusik.

Menurut Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa Stockholm (SIPRI), jumlah perbelanjaan ketenteraan global meningkat kepada $1,981 bilion pada tahun lalu. Melihat dengan lebih mendalam, anda akan menjumpai banyak syarikat yang memperoleh keuntungan berbilion dolar setiap tahun kerana perperangan.

“Kami percaya bahawa para pemimpin perlu berbincang dan berhenti menghabiskan lebih banyak wang untuk membunuh dan memusnahkan. Ia telah menyebabkan begitu banyak kematian, penderitaan dan kerosakan infrastruktur penting. Kita tidak boleh membiarkan perkara ini melangkah lebih jauh, kita harus memikirkan semua orang yang tidak bersalah, terutama anak-anak! Sekiranya mereka tumbuh dengan begitu banyak keganasan, pemimpin seperti apa mereka? Pertempuran mesti berhenti!,” tambah Salam.

Salammusik juga memberi kesedaran kepada anak-anak di kawasan perang yang menyumbang kepada perubahan positif dengan mengeluarkan lagu ini. Muzik tidak mempunyai sempadan untuk menyatukan manusia dan memulihkan hubungan.

Kuasa menjadi rilisan kedua Salammusik dalam tempoh sebulan. Pada 30 April band ini telah meriliskan Galaksi Rindu, sebuah lagu tentang kerinduan. Kumpulan ini bermatlamat untuk menulis muzik yang memberi kesedaran dari segi sosial dan mudah diterima pendengar. Tonton video muzik baharu Kuasa di saluran Youtube Salammusik.

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅