‘Sembunyi’ Sentuhan Farouk Roman Beri Angin Berbeza Buat Here Comes July

oleh Aniq Ammar Ekhwan
1.4K bacaan

Memperjuangkan muzik indie dan teguh mencipta karya sendiri bukan alasan buat kugiran Here Comes July (HCJ) untuk menolak karya komposer lain. Hakikatnya, kugiran ini sentiasa terbuka untuk membawa angin berbeza dalam corak karya mereka. Demikian juga lagu pertaruhan terbaru mereka berjudul Sembunyi yang baru sahaja diluncur pada 2 April 2021.

Here Comes July yang dianggotai Wan Lukman sebagai vokalis, Arfan Zainuddin (gitar utama), Adam Hariz (gitar ritma), Haziq Hashim (pemain bass), dan Irfan Ismail (dram) menyifatkan tugas melunaskan lagu ini untuk mencabar diri. Paling penting, mereka akui tertarik dengan aura tersendiri dalam Sembunyi yang sekaligus menyemarakkan semangat mereka.

“Sudah semestinya, mencipta lagu sendiri memberi makna yang lebih kerana inspirasi sewaktu menulis sesebuah lagu itu lebih terasa dekat di hati. Segala apa yang bermain dalam fikiran sekaligus dapat membantu dalam menterjemah perasaan lebih mendalam ketika menyanyikan lagu itu.”

Here Comes July dari kiri: Arfan Zainuddin, Wan Lukman, Irfan Ismail, Adam Hariz, dan Haziq Hashim.

“Bagaimanapun, kami melihat aura lagu Sembunyi ini agak menarik. Serta-merta ia terus berjaya menangkap hati kami sejurus mendengar melodinya buat kali pertama. Kredibiliti Farouk mempercantik melodi dan liriknya menepati jiwa HCJ semestinya. Itulah faktor utama mengapa kami menyahut cabaran ini.”

Sembunyi adalah runut bunyi untuk drama Single Terlalu Lama arahan Ungku Ismail Aziz yang turut membintangi drama terbitan Radius One Sdn Bhd itu. Dia bergandingan dengan ramai pelakon popular termasuk Riz Amin, Anas Ridzuan, Shah Kimin, Julia Farhana, Dayana Roza, Lia Natalia, Azar Azmi, Noorkhiriah, Zila Bakarin, Norman Hakim, serta Uchee Fukada.

HCJ mengakui Sembunyi sememangnya cukup berbeza dengan karya terdahulu yang pernah mereka hasilkan. Bagaimanapun, perbezaan itu semestinya dari sudut positif, di mana mereka dapat meletakkan diri dalam jiwa Sembunyi dan terlarut dalam keindahan melodi lagu ini sendiri.

“Secara keseluruhannya, Sembunyi memang dicipta sepenuhnya oleh Farouk. Namun, kami bertuah diberikan peluang ini di mana Farouk mengambil inisiatif untuk berusaha menyesuaikan lagu ini dengan konsep yang kami bawakan selama ini. Pada masa yang sama, Farouk membuka ruang untuk menyuntik idea melodi digabung dengan kreativiti HCJ,” kata mereka.

HCJ juga mengakui amat mengagumi keterbukaan Farouk. Walaupun komposer ternama, beliau tetap memberi peluang kepada band baru seperti mereka untuk berkongsi inspirasinya. Bahkan, Sembunyi juga berjaya mencetuskan inspirasi dalam diri mereka sendiri sehingga terbawa-bawa dalam perasaan.

“Keseluruhannya, melodi dan lirik Sembunyi ini bukan seperti biasa yang kita kerap dengar di radio. Ada sesuatu yang cukup istimewa berjaya disuntik dalam lagu ini. Ada perasaan riang, namun sedih, perasaan cinta, namun keseorangan, perasaan teruja namun risau dan takut. Ia bercampur-baur namun sangat unik.

“Sewaktu kami menyampaikan lagu ini, kami dapat rasakan pelbagai perasaan berpadu dengan begitu sempurna meski dalam sebuah lagu sahaja. Kami berharap Sembunyi mampu membuka mata jejaka dan gadis di luar sana untuk memahami apa maksud pergolakan perasaan tersembunyi yang semestinya berbeza buat setiap orang,” kata HCJ.

HCJ mula aktif sejak 2013 dan pernah membuat persembahan di Rantai Art Festival, Naib Johan Music’s Friends From Far Away Places, Unity Festival Malaysia, Push to Play Vol. 28, Merdekaraya Open Mic, Live In Intun, Euphonious 2018, dan Cyber Fest. Terdahulu, mereka juga tampil dengan lagu Juwita yang menjadi runut bunyi drama Takdir Yang Tertulis.

Kami di Music Addicts Malaysia mengucapkan tahniah buat Here Comes July atas pelancaran single terbaru ini. Diharapkan kalian akan terus maju di persada seni tanah air dan penulis tidak sabar untuk menonton kalian beraksi di atas pentas di satu masa yang akan datang.

Sembunyi boleh dinikmati menerusi semua platform penstriman muzik terpilih antaranya Apple Music, Deezer, JOOX, KKBox, Spotify, Youtube & Youtube Music.

Sebarang pertanyaan lanjut, promosi dan temu bual, sila hubungi Jabatan Domestik Sony Music Entertainment Malaysia:

Bella Alias: 03-60279898 | 017-9694626 | bella.alias@sonymusic.com

Veea Norman: 03-60279898 | 013-2032130 | veea.norman@sonymusic.com

Ikuti Here Comes July di:

Facebook

Twitter
Instagram

#EkhwanFuentes

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅