MP3, AAC VS VINYL, CD – PERDEBATAN YANG TERUS MENGGILA

oleh Azam Gilmour
1.7K bacaan

Penyanyi tersohor, Neil Young pernah berkata, “Steve Jobs adalah perintis digital, tetapi bila dia pulang, dia akan mendengar vinyl.”

Muzik yang disimpan pada telefon pintar atau pemain muzik adalah trend, sama juga perkhidmatan muzik streaming seperti Spotify, TuneIn atau Amazon Prime Music. Dengan kemudahan sedemikian, adalah sesuatu yang biasa bagi orang untuk memakai earphone, headphone dan mendengar muzik semasa berjalan-jalan atau dalam perjalanan ke tempat kerja.

Tidak lama dahulu, kita terpaksa melihat koleksi sendiri, memilih cakera padat (CD), kaset audio atau rekod vinyl, bermain dan mempunyai sesi mendengar dalam situasi yang baik. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kebanyakan daripada kita ‘mendengar’ muzik tetapi tidak ‘mendengar’ kepadanya. Di sini, dengarlah untuk mengadakan sesi santai untuk menikmati muzik, perhatikan instrumen yang menghasilkan bunyi halus di latar belakang suara atau perkusi.

Sudah tentu, untuk mendapatkan sedikit detail terperinci yang telah dirakamkan di studio, seseorang itu harus mempunyai sepasang pembesar suara yang baik yang akan mengeluarkan muzik kerana ia bertujuan untuk di-reproduksi semula oleh pemuzik.

Kebanyakan orang yang telah mendengar muzik dari rekod vinyl, kaset atau CD akan memberitahu anda bahawa format yang paling biasa untuk muzik digital – MP3 atau AAC yang lebih baik sedikit – tidak datang di mana-mana dari segi kualiti bunyi dan perincian.

Apakah format fail MP3 dan AAC?

MP3 adalah singkatan daripada Motion Picture Experts Group (MPEG) -1 atau 2 Audio Layer III, manakala AAC adalah Advanced Audio Coding.

Mengapa mereka maju?

Format ini telah dibangunkan supaya lebih banyak muzik dapat dikemas dalam pemain muzik atau kad memori yang menyimpan muzik.

Bagaimana saiz fail yang lebih kecil dicapai dengan MP3 atau AAC?

Format ini dipanggil format lossy. Ringkasnya, mereka mendapat dengan memotong maklumat muzik dari rakaman asal. Ini dipanggil sampling. Apabila maklumat dikeluarkan, atau terdapat ‘kehilangan’ butiran muzik, saiz fail mula mengecut. Saiz fail yang lebih kecil bermakna lebih banyak muzik boleh disimpan dalam kad memori yang diberikan. Terdapat sentimen yang biasa di kalangan pemuzik bahawa ini merosakkan muzik.

Lagu yang dimainkan di vinyl atau CD akan terdengar jauh lebih baik daripada yang sama dimainkan dalam format MP3 atau AAC. Orang-orang yang telah melakukan pendengaran serius mengenai vinyl, kaset atau CD akan berkeringat mendengar pemikiran muzik dalam format MP3 atau AAC.

MP3 atau AAC dengan bitrate yang lebih tinggi 320 Kilobit sesaat (Kbps) akan lebih baik daripada 128 Kbps kerana terdapat lebih banyak maklumat muzik. Walau bagaimanapun, selalu ada kehilangan maklumat jika dibandingkan dengan rakaman asal.

Format ini membuat pendengaran muzik mudah kerana koleksi keseluruhan boleh dibawa dalam peranti kecil.

Apabila CD diperkenalkan dan mula menjadi medium massa untuk muzik, terdapat rintangan juga. Rintangan datang dari pencinta vinyl atau mereka yang mengunakan pita audio berkualiti tinggi. Perdebatan mereka adalah bahawa muzik digital sangat ‘keras’ dan over-amplified manakala vinyl terutamanya menghasilkan muzik panas yang lebih menyenangkan.

Dengan CD juga hampir pupus, vinyl membuat kemunculan yang kuat dan syarikat muzik mencetak beberapa rekod terhad untuk album baru.

Hujah terhadap mereka yang mendengar muzik hanya pada format MP3 atau AAC adalah bahawa mereka mungkin tidak pernah mendengar bunyi yang baik pada persediaan audio yang baik. Oleh itu, mereka tidak tahu apa bunyi yang baik.

Orang yang suka mendengar muzik di atas rata-rata ingin melalui koleksi vinyl atau CD, memilih satu dan nikmati selama satu atau dua jam. Walau bagaimanapun, pada usia yang selesa, adalah semulajadi bagi orang ramai untuk memilih kemudahan di atas ‘prosedur’ mendengar muzik.

Terdapat satu sekolah pemikiran yang mengatakan format digital datang dan pergi, tetapi format analog tidak akan mati sepenuhnya. Ini sebabnya vinyls membuat kemunculan semula dan syarikat-syarikat yang menghasilkan turntable dan label muzik terus mencetak rekod.

Terdapat sekumpulan anak-anak yang suka bermain muzik, pada pertengahan hingga akhir tahun 20-an, yang pasti akan membeli vinyl jika tersedia untuk album yang sering mereka dengar.

Pendapat dibahagikan dalam hal pemilihan album secara fizikal (vinyl atau CD) berbanding kemudahan muzik yang disimpan pada telefon pintar atau pemain muzik.

Di India, sukar untuk memegang vinyl tertentu yang ingin dibeli dibandingkan untuk mendapatkan dalam format digital.

Teknologi bergerak pada tahap yang menakjubkan. Selain daripada muzik MP3 dan AAC, aplikasi penstriman dalam talian yang banyak membuang lebih ramai pesaing ke dalam campuran. Bentuk muzik digital dengan cepat menjadi ketinggalan zaman oleh sesuatu yang lebih baru. Masa depan pastinya nampak sukar untuk diramalkan.

Disusun semula oleh Azam Gilmour dari teks Vivek Phadnis, bertarikh 7 April 2019.

#AzamGilmour

Tinggalkan Komen Anda

Anda juga mungkin meminati

Ala... Ada pasang Adblocker Eh?

Support la kitorang dengan benarkan ads di pelayar web korang. Kitorang faham memang sakit mata tengok ads ni. Tapi, kasi chance lah. 😅